Mesazh i Prefektit , për 144 vjetorin e Lidhjes Shqiptare të Prizerenit

Në nënstacionin e Patosit, pranë punonjësve të angazhuar për rikthimin e energjisë .
05/06/2022
Shërbime të përforcuara në përgjigje të aktiviteteve të shtuara .
17/06/2022

Mesazh i Prefektit , për 144 vjetorin e Lidhjes Shqiptare të Prizerenit

“ATDHEU DUHET JO PSE ESHTE I MADH, POR PSE ESHTE I YNI ” Abdyl Frashëri

Sot mbushen 144 vjet , nga dita kur në Prizeren filloi punimet mbledhja e parisë shqiptare të njohur në historiografi si Lidhja Shqiptare e Prizerenit , e cila përbën ngjarjen kulmore në historinë e Shqipërisë, në shekullin e XIX, për rëndësinë e vendimet e saj .

Vendimet e Lidhjes së Prizerenit konsistonin në pesë pika:

1-Bashkimin e gjithë krahinave shqiptare në një vilajet të vetëm

2-Të gjithë nëpunësit që shërbejnë në krahinat shqiptare duhet të dinë edhe gjuhën shqipe .

3-Të përhapet arsimi dhe nëpër shkolla të mësohet gjuha shqipe .

4-Të zbatohen të gjitha vendimet që hyjnë në fuqi lidhur me përmirësimin dhe interesin e shtetit dhe të kombit të cilat merren nga Kuvendi i Këshillit Qendror .

5-Të caktohet një sasi e mjaftueshme nga të ardhurat e vilajetit , e cila të përdoret për zhvillimin e arsimit dhe ndërtimet publike .

Lexo më shumë